vSphere Storage DRS Nedir?

Bir önceki yazılarımda vSphere DRS’in ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında bilgiler vermiştim. Bu yazımda Storage DRS hakkında bilgiler vereceğim.

DRS hostlar arası CPU ve Memory yüklerini dengeleyecek şeklilde dağıtmamızı sağlarken, diğer önemli parametreler olan IO ve datastore içerisindeki boş alanları dengeleyemez. İşte tam bu anda bu işi yapan Storage DRS kullanmamız gereklidir.

Storage DRS, vSphere DRS’de olduğu gibi VM’leri datastore içerisinde yaptığı IO’ları ve kapasite değişimlerini izler ve gerekli olduğu zamanlarda VM’lerin vmdk dosyalarını uygun gördüğü datastore’lara taşır.(Storage vMotion kullanır.)

Storage DRS kullanmamız için bazı ön gereksinimler mevcuttur. Bunlardan bazıları:

  • vSphere Enterprise veya üstü bir lisansa sahip olmak.
  • ESXi hostların vCenter Server tarafından yönetilebiliyor olması ve Datastore Cluster kurulabiliyor olması gerekir.
  • Storage DRS’in desteklemediği yapıları kullanmamamız gerekir.
  • Bir Datastore Cluster içerisinde 64 tane datastore barındırılabilir. (vSphere 6.7)

Storage DRS’in Faydaları

Storage DRS kullanmak aşağıdaki işlemleri bizim için otomatik hale getirecektir.

  • Datastore’ların latency değerlerini sürekli olarak gözlemler ve dengeler.
  • Datastore’ların boş alanlarını gözlemleyerek dolu olan alanlardan boş olan alanlara doğru VM’leri taşıma işlemini otomatik olarak yapmasıdır.

Aynı vSphere DRS’te olduğu gibi DRS yük dengelemek için iki farklı yöntem kullanır. Bunlardan birincisi VM oluşturulurken veya VM kopyalanırken datastore cluster içerisinde uygun olan datastore içerisine otomatik olarak yerleşmesidir. Diğeri ise hali hazırda çalışan VM’lerin IO durumları ve datastore’Da kapladıkları alana bakarak yükü dengelemesidir.

Yük dengelemesi yapılırken tamamen bizim oluşturduğumuz eşik değerlerine göre dengeleme yapar. Alınacak bir karar hemen anlık alınmaz gözlemler sonucunda toplanmış olan verilerin ortalama değerlerine göre karar verilir.

Storage DRS’i Nasıl Aktif Ederim?

vCenter Server’a login olduktan sonra eğer Datastore Cluster’ımız varsa sağ tıklayıp Settings dedikten sonra çıkan pencereden Storage DRS ayarlarını yapılandırabiliriz. Eğer mevcutta bir Datastore Cluster’ımız yoksa oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Storage DRS ayarlarken tıpki vSphere DRS’te olduğu gibi Automation sekmesinde sizlere birkaç seçenek sunar.

No Automation(Manuel Mode): Aldığı kararları uygulamaz sizlere bunu öneri olarak getirir.

Fully Automation: Herhangi bir karar alınacaksa bu kararı otomatik olarak uygular.

Cluster Automation Level
Cluster Automation Level

Cluster automation level’in altında bulunan diğer seçenekler ve açıklamaları aşağıda verilmiştir:

Space Balance Automation Level: Bir Datastore Cluster’daki alanların yük dengesizliği düzeltmek için öneriler oluşturduğunda Storage DRS davranışını belirler.

I/O Balance Automation Level: Bir Datastore Cluster’daki I/O yük dengesizliğini düzeltmek için öneriler oluşturduğunda Storage DRS davranışını belirler.

Rule Enforcement Automation Level:  Bir Datastore Cluster’daki Affinity Rule ihlallerini düzeltmek için öneriler oluşturduğunda Storage DRS davranışını belirler.

Policy Enforcement Automation Level: Bir Datastore Cluster’daki Storage ve VM Policy ihlallerini düzeltmek için öneriler oluştururken Storage DRS davranışını belirler.

VM Evacuation Automation Level: Bir Datastore Cluster’daki Storage’dan VM taşımaları için öneriler oluşturduğunda Storage DRS davranışını belirler.

Automation Levels and Space threshold
Automation Levels and Space threshold

Space threshold kısmında ise Storage DRS hangi değerden sonra bu parametreyi kontrol etmeye başlaması ile alakalıdır.

I/O Metrics
I/O Metrics

IO Metrics Inclusion seçeneğini işaretlerseniz Storage DRS yük dengelemesi yaparken latency değerine ek olarak aynı zamanda toplam IO değerlerinide gözlemlemeye başlar. Bu seçenekle beraber VM oluşturduğumuz zaman Storage DRS önerilerine datastore’ların boş alanlarını ve IO değerlerini gözlemlediği için daha az IO yapan yerleri önermeye başlayacaktır.

Umarım bu yazı sizin için bilgilendirici olmuştur. Yazıyla ilgili bir sorunuz, görüşünüz veya isteğiniz varsa alt kısımda bulunan yorumlardan veya mail adresimden iletişime geçebilirsiniz. Bu yazının başkaları içinde bilgilendirici olduğunu düşünüyorsanız sosyal olun ve sosyal medyada paylaşın! Okuduğunuz için teşekkürler !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *