Yönettiğiniz vSphere ortamındaki VM’lerin oluşturduğu yüklerin eşit bir şekilde fiziksel alt yapıda dağıtılmasını istediğimiz zaman yapmamız gereken bir takım işlemler vardır. Sonuçta bu işlemleri elle yapmak yorucu ve bir hayli vakit alıcı olacaktır.
İşte tam bu anda vSphere DRS devreye girmektedir. vSphere DRS ile birlikte VM’lerin oluşturduğu yükleri host’lar arasında dengeleme işlemi yapmaktadır. Bu işlem için birtakım gereksinimler vardır;
- Fiziksel sunucuların aynı cluster içerisinde olması gerekmektedir.
- Aynı network ve storage ayarlarına sahip olması ve aynı datastore’a erişebilmelidirler.
- Taşıma işlemleri vMotion ile olacağı için bu özelliklerin hazır olması gerekmektedir.
- vSphere Enterprise veya üstü bir lisansa ihtiyacımız olacaktır.
vSphere DRS’in iki farklı fonksiyonu vardır. Bunlardan ilki VM’i power on duruma getirdiğimizde host için en ideal yeri önermektedir. Bu öneriyi isterseniz kabul eder isterseniz ret edebilirsiniz.
Diğer bir fonksiyon ise DRS sersivis durmadan CPU, Memory gibi değerleri takip ederken mümkün olduğunca en iyi bir şekilde host’lar arasında dağıtılmasıdır. Belirli sürelerde bu işlemleri vMotion ile taşırlar.
DRS’i Nasıl Aktif Ederim?
- Öncelikle vCenter Server’a login oluyoruz.
- DRS uygulayacağımız Cluster’ı seçip Configure sekmesine geliyoruz.
- vSphere DRS özelliğini seçip Edit’e tıklyoruz ve açılan pencereden vSphere DRS’i aktif hale getiriyoruz.
DRS aktif edilmiştir şimdi ihtiyacımzıa göre DRS’i yapılandırabiliriz. Bunun için 3 tane seçeneğimiz mevcut.
Manuel: vCenter Server otomatik olarak taşıma yapmaz sadece öneride bulunur.
Partial Automated: VM’i power on hale getirdiğimiz zaman öneride bulunmayacak uygun gördüğü bir host üzerinde çalıştıracaktır ama çalışır durumda olan VM’ler için size öneride bulunacaktır.
Fully Automated: Bu seçenekte karar ve kontrol tamamen vCenter Server’dadır. Hem VM’i power on ettiğiniz zaman hemde çalışır durumdayken vCenter otomatik olarak gerekli taşımaları yapacaktır.
Bu seçenekleri ayarladıktan sonra hemen alt kısımda Migration threshold özelliği bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde DRS size öneride bulunurken mevcut kaynak durumu ve VM’in ihtiyaçlarına bakarak önerileri derecelendirir. Priority 1 en yüksek öncelik olurken Priority 5 en düşük önceliktir.
Ayarı Conservative tarafına doğru kaydırırsanız daha yüksek öncelikli ihtiyaçlar DRS ile otomatik taşınacaktır veya size öneride bulunacakken Aggressive kısmına kaydırdıkça daha düşük öncelikli ihtiyaçlarda bu kapsama alınacaktır.
Bu iki seçeneğin farkı Automation Level DRS’in hangi kurala göre çalışacağını belirlerken Migration Threshold DRS’in ne kadar duyarlı olduğunu belirlemek içindir.
DRS’i kullanırken bazı VM’lerin mutlaka aynı host üzerinde olmasını veya tam tersi farklı host’lar üzerinde olmasını isteyebiliriz. Bu yapılara Affinity ve Anti-Affinity Rules denir. Bir sonraki yazımda bu konuyla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Kısaca DRS kullanırken şunları göz önünde bulundurmanızda fayda var.
- VM’lerinizin yükleri çok değişkense ve ön görmeniz zor ise Fully Automated veya Threshold’un agresif olması önerilen bir durum değildir.
- Çok fazla Affinity veya Anti-Affinity Rules yazmamaya çalışın. Bu sayede DRS daha esnek çalışacak ve size doğru önermelerde bulunacaktır.
- Tüm hostların aynı network yapısına sahip olduğundan emin olun.
- Hem HA hemde DRS için en az bir tane boş host bırakmanızda fayda var.
- DRS %90 ve üzeri kaynak kullanan ESXi hostlarda istenen sonuçları her zaman vermeyebilir.
Umarım bu yazı sizin için bilgilendirici olmuştur. Yazıyla ilgili bir sorunuz, görüşünüz veya isteğiniz varsa alt kısımda bulunan yorumlardan veya mail adresimden iletişime geçebilirsiniz. Bu yazının başkaları içinde bilgilendirici olduğunu düşünüyorsanız sosyal olun ve sosyal medyada paylaşın! Okuduğunuz için teşekkürler !!!!